Το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Ναυπακτίας "Όλοι Μαζί" ξεκίνησε την λειτουργία του - Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Εθελοντές! Ολοι είμαστε εν δυνάμει ΑΝΕΡΓΟΙ - Δίνουμε και παίρνουμε ΔΩΡΕΑΝ.

Ε.Ι.Φ.Κ.Α.Ν

Κοντά στον ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ, στον ΑΝΕΡΓΟ, στον ΑΣΘΕΝΗ - γίνε ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ - Κοινωνική ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Βοήθησε ΤΩΡΑ - ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει παγιδευμένους αμάχους

ΓΑΖΑ / ΠΑΡΙΣΙ / ΑΘΗΝΑ, 20 Ιουλίου 2014 - Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» (Protective Edge) στη Λωρίδα της Γάζας, η πλειοψηφία των νεκρών και των τραυματιών στη Γάζα είναι άμαχοι και ιατρικό προσωπικό που βρίσκονται εν μέσω πυρών, επισημαίνει η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières / MSF).
Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούσαν τους περισσότερους από τους τραυματίες που έφθαναν την Κυριακή το πρωί στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται, μετά από ισχυρούς βομβαρδισμούς τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και το πρωί στην περιοχή της πόλης Ας Σουτζαιβε. Μέλη του προσωπικού των MSF είδαν εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν  την περιοχή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων που έχουν παγιδευτεί στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και να σεβαστούν την ασφάλεια  του ιατρικού προσωπικού και τις ιατρικές εγκαταστάσεις.
"Οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιθέσεις δεν είναι μόνο έντονες αλλά και ..
απρόβλεπτες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο στους εργαζόμενους των MSF και τους άλλους εργαζόμενους στον ιατρικό τομέα να μετακινηθούν και να παρέχουν την αναγκαία φροντίδα έκτακτης ανάγκης" δήλωσε ο Νίκολας Παλαρούς, συντονιστής πεδίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.
Δύο αδέλφια, οκτώ και τεσσάρων ετών, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων αμάχων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ας Σουτζαιβέ. Βρίσκονται ξαπλωμένα πλάι-πλάι στη μονάδα εντατικής θεραπείας εγκαυμάτων του Αλ Σίφα, υποφέροντας από σοβαρά εγκαύματα που προκλήθηκαν από έναν πύραυλο που χτύπησε το σπίτι τους
Είχε μόλις χαράξει όταν οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή με τα πόδια ή στιβαγμένοι σε οχήματα και ήταν η στιγμή που τραυματίες μπορούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο είτε με ασθενοφόρο είτε μόνοι τους.
"Στην αίθουσα ανάνηψης των επειγόντων περιστατικών, οι μισοί ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση  έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγα λεπτά, και οι άλλοι μισοί έπρεπε να υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση", δήλωσε η Οντρεί Λάντμαν, ιατρική συντονίστρια των MSF στη Γάζα.
Στο νοσοκομείο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  είδαν δύο διασώστες  να χάνουν  τη ζωή τους και άλλους  δύο  να τραυματίζονται  στην προσπάθειά τους  να περισυλλέξουν τραυματίες από την Ας Σουτζαιβέ. Επιπλέον το πρωί, ένα όχημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έφερε εμφανώς τα διακριτικά της οργάνωσης διέφυγε αεροπορικής βόμβας που εξεράγη σε απόσταση μόλις 300 μέτρων. Οι Ισραηλινές αρχές είχαν νωρίτερα εγγυηθεί για την ασφαλή μετακίνηση του προσωπικού των MSF από το σημείο διέλευσης των συνόρων Ερέζ προς την πόλη της Γάζας, έτσι ώστε μια εισερχόμενη χειρουργική ομάδα θα μπορούσε να ενταχθεί.
"Το ιατρικό προσωπικό και οι εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι πυροβολισμοί δεν θα πρέπει να στοχεύουν ασθενοφόρα και νοσοκομεία, ούτε σημεία κοντά σε αυτά" δήλωσε ο Παλαρούς.
Από τη στιγμή που το Ισραήλ εξαπέλυσε την χερσαία επίθεσή του, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
"Ενώ οι επίσημοι ισχυρισμοί είναι ότι ο στόχος της χερσαίας επίθεσης είναι να καταστρέψει τις σήραγγες που οδηγούν στο Ισραήλ, αυτό που βλέπουμε στην πράξη είναι ότι οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται  αδιακρίτως και ότι εκείνοι που πεθαίνουν είναι άμαχοι" υπογράμμισε ο Παλαρούς.
Τρεις οικογένειες μελών του προσωπικού μας έχουν καταφύγει στην κλινική μετεγχειρητικής φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη της Γάζας. "Δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε και η διέλευση των συνόρων δεν φαίνεται να αποτελεί  μία ρεαλιστική επιλογή" δήλωσε  ο Παλαρούς. "Τα καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών είναι πλέον υπερπλήρη και οι συνθήκες υγιεινής είναι εξαιρετικά ανησυχητικές."
Επείγουσα έκκληση για βοήθεια
Κάντε μια δωρεά σήμερα στον ειδικό λογαριασμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα:
Μέσω τράπεζας
Alpha Bank: IBAN GR87 0140 1040 1040 0278 6014 374

http://www.msf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου