Το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Ναυπακτίας "Όλοι Μαζί" ξεκίνησε την λειτουργία του - Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Εθελοντές! Ολοι είμαστε εν δυνάμει ΑΝΕΡΓΟΙ - Δίνουμε και παίρνουμε ΔΩΡΕΑΝ.

Ε.Ι.Φ.Κ.Α.Ν

Κοντά στον ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ, στον ΑΝΕΡΓΟ, στον ΑΣΘΕΝΗ - γίνε ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ - Κοινωνική ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Βοήθησε ΤΩΡΑ - ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Αποκλειστική συνέντευξη της προέδρου του κοινωνικού ιατρείου φαρμακείου Ναυπακτίας

https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1.0-9/1979629_748529571846582_328337825_n.jpg 


Η πρόεδρος του κοινωνικού ιατρείου φαρμακείου Ναυπακτίας στην πρώτη αποκλειστική συνέντευξη της στο Ναυπακτιακό καφενείο, μας μιλάει λίγες  μέρες πριν την έναρξη λειτουργίας του. 
 
Ένας από τους βασικούς σκοπούς λειτουργίας αυτού του θεσμού, είναι η δωρεάν συμβουλευτική, στήριξη - βοήθεια, προστασία, αλληλεγγύη, ενημέρωση και πληροφόρηση όλων των ανασφάλιστων ατόμων (και των εχόντων ανάγκη), σχετικά με τα δικαιώματά τους. 

Εμείς στο Ναυπακτιακό καφενείο στηρίζουμε αυτή την κοινωνική δράση και θα δημοσιοποιούμε κάθε σχετικό θέμα με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του πολίτη και την μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των εθελοντών. 

Ας γνωρίσουμε όμως τις απόψεις που μας διατύπωσε η πρόεδρος του κοινωνικού  ιατρείου φαρμακείου, κυρία Ιωάννα Σταυροπούλου


Ερώτ: Κυρία Σταυροπούλου, πως αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το κοινωνικό ιατρείο;

Απάντ: Η χώρα μας μετά την εφαρμογή του μνημονίου, βιώνει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Η μνημονιακη πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα έχει αποδιαρθρωσει το κράτος πρόνοιας & την δημόσια υγεία. Χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν έχουν πρόσβαση ούτε στην ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ περίθαλψη. Νοσοκομεία κλείνουν, τα νοσηλια & η συμμετοχή στα φάρμακα των ασφαλισμένων ακριβαίνουν, ακόμη & σπίτια κατάσχονται από τις εφορίες, για χρέη προς τα νοσοκομεία. Η απάντηση σε αυτήν την πρωτοφανή επίθεση που γινεται στις ζωές μας & την αξιοπρέπεια μας, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει ολους όσους απο εμάς ασχολούμαστε με το λειτούργημα της παροχής υπηρεσιών υγείας, στον μονόδρομο που καθορίζεται απο το τρίπτυχο ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ. Στην δράση μας αυτή μας ωθεί η ανάγκη των ανθρώπων & όχι ο εθελοντισμός ως αυταξία. Πεποίθηση μας ειναι ότι η υγεία ειναι ύψιστο κοινωνικο αγαθό. Δεν προσφέρουμε φιλανθρωπικό έργο, ούτε επιθυμούμε να διαπαιδαγωγήσουμε τους συμπολίτες μας στην λογική της συμπόνιας & της ικεσίας, αλλά όλοι μαζί να αγωνιστούμε για το δικαίωμα μας στην δημόσια & δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι προέκυψε & η αλληλέγγυα δομή κοινωνικό ΙΑΤΡΕΙΟ -φαρμακείο Ναυπακτίας "όλοι μαζί.
Ερώτ: Τι ανάγκες έρχεται να καλύψει το κοινωνικό ιατρείο στην πόλη; Ποιούς θα εξυπηρετεί;

Απάντ: Στο κοινωνικο ΙΑΤΡΕΙΟ-φαρμακείο δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε την απόσυρση του κράτους απο την ευθύνη φροντίδας της υγείας των ασθενών. Απλά χτίζουμε, με όσα μέσα μπορούμε να διαθέσουμε, ένα δίκτυο προστασίας για να στηριχθούν οι άνθρωποι. Κατ΄επέκταση, όπως αναφέρεται & στην εισαγωγή του καταστατικού μας, σκοπός της δομής ειναι η στήριξη & η ανακούφιση όλων όσων έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κυρίως των ανασφαλιστων, απόρων & ανέργων ασθενών
Ερώτ: Μπορεί ένας παράνομος μετανάστης να δεχτεί ιατρική φροντίδα στο κοινωνικό ιατρείο;

Απάντ: Όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια που αναφέραμε ειναι ευπρόσδεκτοι στην δομή. Απο την μορφή που έχουν πανελλαδικά όλα τα κοινωνικά ιατρεία, ως δομές αλληλεγγύης, άρα & εμείς, είναι αυτονόητο ότι είμαστε ενάντια σε οποιονδήποτε αποκλεισμό συνανθρώπων μας, που οφείλεται σε εθνικά, οικονομικά & φυλετικά αίτια. (πληροφοριακά σας αναφέρω πάντως , ότι με βάση στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη παννελαδική συνάντηση των κοινωνικών Ιατρείων , που έγινε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2013, η αναλογία ελλήνων ασθενών σε σχέση με αυτή των μεταναστών ειναι, δυστυχώς, συντριπτικά υπέρ των πρώτων.. Οι έλληνες ασθενείς που προσέρχονται στα κοιν. ιατρεία , από την αρχή της κρίσης, συνεχώς αυξάνονται & οι μετανάστες μειώνονται. Αυτήν την στιγμή η αναλογία ειναι 65% Ελληνες, 35% μετανάστες)


Ερώτ: Έχετε ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον εθελοντισμό και σε ποιο τομέα;

Απάντ: Όλοι όσοι λαμβάνουν μέρος πάντα ήταν πρόθυμοι να συνεισφέρουν & πολλοί απο αυτούς συμμετείχαν σε διάφορες ομάδες παρέχοντας οποια βοήθεια εζητειτο.


Ερώτ: Για ποιό λόγο θα ζητούσατε να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι πολίτες με το κονωνικό ιατρείο;

Απάντ: τα τελευταία χρόνια, όπως ήδη έχω αναφέρει, βιώνουμε μια πολιτική, η οποία έχει επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στην ζωή μας. Η διάλυση των δημοσίων δομών φροντίδας υγείας & η μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα, ίσως το χειρότερο, της υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων των τελευταίων ειδικά χρόνων. Η μείωση των δαπανών για την υγεία, η αύξηση των ανέργων, η αδυναμία πρόσβασης πολλών συνανθρώπων μας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω αδυναμίας πληρωμής της ασφαλιστικής τους κάλυψης, η διαθεσιμότητα κον. Ομάδων, οι απολύσεις, η μείωση του εισοδήματος μας , όλα αυτά έχουν άμεση και μακροπρόθεσμη επίπτωση σε όλους τους δείκτες υγείας του πληθυσμού. Η απογοήτευση και η αδιαφορία απέναντι σε αυτό το τσουνάμι, η ενασχόληση με τα προβλήματα κατά μόνας ,δεν οδηγεί πουθενά Αντίθετα η ενασχόληση με της δομές αλληλεγγύης, η ομαδική αντίσταση απέναντι στις επιβαλλόμενες από τις μνημονιακές πολιτικές διάλυση του κοινωνικού κράτους είναι, κατά την άποψη μας, η μόνη λύση. Οσο περισσότεροι τοσο καλύτερα. Για αυτό καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Για να μην είναι κανένας μόνος στην κρίση, αλλά όλοι μαζί, αλληλοβοηθούμενοι, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.


Ερώτ: Με ποιό τρόπο μπορεί να βοηθήσει κανείς;

Απάντ: Το κοινωνικό ΙΑΤΡΕΙΟ - φαρμακείο Ναυπακτίας είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνική Δομή. Ως εκ τούτου η λειτουργία του βασίζεται στην εθελοντική, δωρεάν προσφορά των μελών & φίλων του. Εσοδα επίσης θα προκύψουν απο την διοργάνωση πολιτιστικών & άλλων εκδηλώσεων. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει, ότι μπορεί. Είτε συμμετέχοντας στην οργάνωση & λειτουργία της γραμματείας, είτε βοηθώντας στην ταξινόμηση των φαρμάκων , είτε στον τομέα της επικοινωνίας , είτε στην καθαριότητα του χώρου. Επίσης μπορεί οποίους έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει χρήματα , καταθέτοντας απευθείας στον λογαριασμό που υπάρχει για το σκοπό αυτό ,στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  
 ( ΑΡ ΛΟΓ. 426/296304-37) Για να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ έχουμε ανάγκη από : είδη γραφειου, χαρτικα & είδη υγιεινής , θερμαντικα σώματα, αφίσες, πίνακες εάν υπάρχουν, εκτυπωτες, υπολογιστές, τηλ, συσκευές ,κλπ. Επίσης υγειονομικό υλικο (βαμβάκι, γάντια, συριγγες μιας χρήσης, ορους, ποτηρακια μιας χρήσης, πιέσομετρα, μετρητές σακχάρου, οινόπνευμα, ιώδιο κλπ). Με την έναρξη λειτουργίας του θα χρειασθούν εκτός απο τα φάρμακα & εμβόλια για τα παιδια. Για όλα τα παραπάνω μπορείτε να ενημερώνεστε απο το blog μας, καθώς & απο τα δελτία τύπου που θα βγαίνουν. Επίσης υπάρχει δημοσιευμένη η φόρμα των εθελοντών, όπου μπορεί ο κάθε ένας να δηλώσει το τι μπορεί να προσφέρει.


Ερώτ: Υπάρχει ενδιαφέρον ιατρών για προσφορά;

Απάντ: υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατρών & φαρμακοποιων για προσφορά. Θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα: Παθολογικό Παιδιατρικό Καρδιολογικό Ωρλ Πνευμονολογικό Γαστρεντερολογικό Ουρολογικό Γυναικολογικό Οδοντιατρικό Υπάρχει συνεργασία με μικροβιολόγους & πυρηνικούς γιατρούς για την εξυπηρέτηση των απολύτως επειγόντων περιστατικών. Γίνονται επαφές με το κέντρο υγείας, τις πλησιέστερες νοσοκομειακες μονάδες, ως & ιδιωτών άλλων ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν στην πόλη μας. Σε λίγες ημέρες , μολις τελειωσει ο βασικος εξοπλισμός θα ανακοινωθεί το ημερήσιο ωράριο λειτουργιας.


Ερώτ: Ποιοί έχουν βοηθήσει στο στήσιμο αυτού της ιδιαίτερα σημαντικής δράσης;

Απάντ: Όλοι όσοι έχουν βοηθήσει & ειναι πολλοι, ειναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο. Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπόρους της πόλης μας που πρόσφεραν τα υλικά για την επιδιόρθωση του κτιρίου, ως επίσης και όσους δούλεψαν σε αυτό. Ευχαριστούμε επίσης την οικογένεια Κοτίνη για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου. Τελειώνοντας θα ήθελα να διατυπώσω μια ευχή. Η λειτουργία τέτοιων δομών να έχει διάρκεια όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα.

Η ιστοσελίδα του κοινωνικού ιατρείου φαρμακείου είναι:http://oloimazinafpaktias.blogspot.gr

Αναδημοσίευση από http://nafpaktiako.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου